· 

The conscious parent - Dr Shefali Tsabary

Op mijn ochtendwandelingen laat ik me vaak vergezellen door de warme stem van Oprah Winfrey. In haar podcast (tevens tv-programma) ‘Super Soul Conversations’ nodigt zij vaak inspirerende mensen uit voor een gesprek. Dit leverde mij al menig nieuw inzicht op. Ook tijdens het luisteren naar de aflevering waarin Dr. Shefali Tsabary te gast is, worden er weer veel wijsheden de ether ingeslingerd.

 

Dr. Tsabary is uitgenodigd naar aanleiding van haar boek ‘The conscious parent’. Een boek waarbij niet uitgegaan wordt van disciplinerend opvoeden, maar van met aandacht opvoeden en hoewel ikzelf geen kinderen heb, blijft mijn liefde voor onderwijs de interesse in deze thema’s voeden. Zeker omdat opvoedadviezen in aangepaste vorm vaak goed toe te passen zijn in het onderwijs.

 

Terwijl ik rustig doorstap en geniet van de buitenlucht en de natuur wordt er gesproken over het top down opvoeden (de hiërarchie waarin de volwassene de leiding heeft, omdat... hij nou eenmaal de volwassene is), het willen perfectioneren van onze kinderen, het valse geloof dat kinderen zich niet kunnen ontwikkelen zonder dat volwassenen aan het roer staan en het creëren van de zogenaamde mini me’s. Meerdere keren beaam ik luidkeels, nou ja... met mijn innerlijke stem dan, wat er gezegd wordt.

 

Vooral de opmerking: “Every parent wants their child to be happy, as long as it fits with the ideals they have.”, resoneert na in mijn bovenkamer. Hoe vaak maakt men in het onderwijs niet mee dat ouders een hoger advies voor hun kind willen, zelfs als het kind aangeeft tevreden te zijn met het advies of liever met de handen werkt? 

 

Vaak gaan wij volwassenen voorbij aan de authenticiteit van kinderen, omdat we denken dat wat wij belangrijk en interessant vinden dat dat voor hen dan gewoonweg ook zo geldt. 

 

Bovendien leven we in een maatschappij waarin je kennelijk alleen van waarde bent als je hoge cijfers haalt (“An A-grade gives you more value”) en dus sporen we onze kinderen aan om vooral hoge cijfers te halen, want met hoge cijfers ben je succesvoller en gelukkiger, toch? Maar door die focus op cijfers verliezen kinderen, zo vertelt Tsabary, alle magie van het gehele ontwikkelproces. Met allerlei gevolgen van dien.

 

Hoewel er ook wijsheden zijn waarin ik me minder kan vinden en waar ook Oprah kritische vragen over stelt, is het zeker, wanneer je kinderen hebt of met ze werkt, de moeite waard eens naar deze aflevering te luisteren. Het laat je in ieder geval vanuit een ander perspectief naar opvoeden en de ontwikkeling van kinderen kijken.

 

Beluister de aflevering hier 



Reactie schrijven

Commentaren: 0