Videogames worden meestal gezien als een leuk tijdverdrijf en niet meer dan dat. Teveel achter het beeldscherm hangen, zorgt voor te weinig beweging, is slecht voor je ogen en kan zelfs verslaving of agressief gedrag in de hand werken. Dat zijn tenminste de zorgen die er leven. Maar is het spelen van videogames echt zo slecht als beweerd wordt of kun je er ook nog wat van opsteken?
Uit diverse onderzoeken blijkt dat het spelen van zelfs shooter games (gewelddadige games), een positief effect heeft op het leren en het verbeteren van allerlei vaardigheden.
Probleemoplossend denken
Zo helpt het spelen van videogames bij de ontwikkeling van het probleemoplossend denken. Tijdens het spelen van een game wordt er een groot beroep gedaan op het strategisch denken en op het improvisatievermogen van de speler. Wanneer hij vastloopt in het spel, zal er een aanpassing in de strategie moeten komen. Bovendien moet er vaak snel gereageerd worden, waarmee het reactievermogen wordt getraind. Verder worden er ook positieve effecten gezien op de ontwikkeling van het ruimtelijk inzicht en het geheugen.
Educatief thema
Wanneer de game opgebouwd is rondom een educatief thema, wordt de kennis verder uitgebouwd. Vul je dit aan met andere leermethodes, dan ontstaat er een verdieping en dat leidt weer tot betere leerresultaten. Dit maakt het inzetten van videogames in het onderwijs zeker de moeite van het bekijken waard.
Naast het aanleren van vaardigheden en het ontwikkelen van het cognitieve vermogen, blijken games ook invloed te hebben op de ontwikkeling van sociale en emotionele vaardigheden.
Doorzettingsvermogen en emotionele veerkracht
Videogames hebben beloningen ingebouwd, die er voor zorgen dat je door wil blijven gaan. Hierdoor zet je door, wanneer het even tegenzit. De speler wil tenslotte het doel en de bijbehorende beloning behalen. En omdat het spelen niet altijd van een leien dakje gaat, leert de speler ook nog eens omgaan met mislukking. De emotionele veerkracht wordt vergroot en dat is bruikbaar in het dagelijks leven.
Sociaal element
Diverse videogames die via het web gespeeld worden, hebben ook een sociaal element. Doelen kunnen bijvoorbeeld alleen bereikt worden, wanneer er wordt samengewerkt of wanneer spelers met elkaar onderhandelen. De virtuele wereld is voor sommige kinderen een veiligere plek om de grenzen te leren kennen van wat oké is en wat niet of voor het maken van nieuwe vrienden.
In een studie gedaan door Cheryl K. Olson blijken er nog meer psychologische voordelen te zitten aan het spelen van videogames. Zo blijken jongens die kampen met stress, angst en/of woede, door het spelen van videogames deze opgekropte emoties makkelijker te kunnen loslaten.
Kies het juiste spel
Niet elk spel ontwikkelt alle vaardigheden tegelijkertijd. Wat er geleerd en ontwikkeld wordt, is afhankelijk van het type spel. Wil je videogames in gaan zetten als verrijking voor het onderwijs, bedenk dan wel wat je de leerlingen aan wil leren, zodat je het juiste spel kiest. En blijf zelf ook betrokken bij het spel, zodat je inzicht krijgt over wat er geleerd wordt en je andere leermethodes naadloos aan kunt laten sluiten op het spel.
Wil je elke maand lees-, kijk-, en luistertips ontvangen? Wil je graag weten wanneer er nieuwe blogs zijn geplaatst en een inspirerende quote ontvangen? Schrijf je dan in voor de Take a Moment to Learn Tiplijst.
Bronnen:
Waarom het spelen van videogames zo slecht nog niet is 1
Waarom het spelen van videogames zo slecht nog niet is 2
Waarom het spelen van videogames zo slecht nog niet is 3
Waarom het spelen van videogames zo slecht nog niet is 4
Meer lezen:
Reactie schrijven