· 

5 handige apps om je schrijftalent wakker te schudden.

take a moment to learn 5 apps om je schrijftalent wakker te schudden take a moment to learn

Deze week (6-9 tot en met 12-9) is het de week van het lezen en schrijven. Een mooi moment om wat apps te delen waarmee jij je schrijftalent eventjes lekker wakker kunt schudden.

 

Scrivener

 

Scrivener is een programma waarmee je kunt schrijven. Nu kun je dat natuurlijk ook met Word of Pages of Google Docs. Dus… wat is er dan zo bijzonder aan Scrivener, hoor ik je vragen? 

 

Scrivener richt zich, anders dan andere tekstverwerkers, voornamelijk op structurering van de tekst. En dat is zeker bij het schrijven van lange teksten handig. Of het nu gaat om een scriptie voor je studie of een toneelstuk, het programma is voor meerdere vormen van schrijven geschikt. 

 

Het programma biedt je allerlei tools om je bij het schrijven te begeleiden. Zo kun je grote teksten makkelijker in blokken verdelen, door voor ieder blok of hoofdstuk een aparte pagina aan te maken. Zo’n pagina maak je echter wel in hetzelfde document aan. Op die manier kun je je focus op het onderwerp van je hoofdstuk richten, zonder daarbij het overzicht over het geheel te verliezen. Wanneer je je document exporteert, worden alle blokken samengevoegd tot een document. 

Mocht je de hoofdstukken niet in de juiste volgorde hebben staan? Geen probleem. In Scrivener kun je makkelijk de volgorde van de hoofdstukken veranderen door deze te verschuiven. 

 

Bovendien kun je ook al je research en aantekeningen in hetzelfde document onderbrengen, zodat je alles lekker bij elkaar hebt en niet steeds van het ene document naar het andere hoeft te springen. 

 

Je hebt de mogelijkheid om het scherm te splitsen, zodat je op het ene scherm je aantekeningen open kunt zetten, terwijl je ondertussen op het andere scherm aan je schrijfproduct werkt. 

 

Verder kun je aangeven hoeveel woorden of karakters jouw schrijfsel minimaal of maximaal mag hebben. Onderin het scherm kun je precies zien, hoever je met het schrijven bent.

 

Omdat het programma best prijzig is, raad ik deze app vooral aan, aan mensen die op regelmatige basis schrijven. Naast het programma voor op de computer heeft Scrivener ook apps voor op telefoon en tablet. Door je documenten te synchroniseren via Dropbox kun je op elk moment verder werken aan je verhaal, artikel, onderzoek of toneelstuk.

 

Meer info over Scrivener:

Zotero

 

Wanneer je teksten schrijft waarbij je naar diverse bronnen wilt verwijzen, dan kun je eigenlijk niet om Zotero heen. Met Zotero kun je op een hele gemakkelijke manier bibliografieën opbouwen. Dit kun je in een tekstverwerker ook, maar dan moet je per document je bronnen invoeren. En mocht je toevallig vaker hetzelfde boek gebruiken, dan kun je de titel, schrijver enzovoort telkens opnieuw invoeren. 

 

Bij Zotero doe je dit maar een keer. Vervolgens maak je een deelverzameling met de boeken, websites enz. die je gebruikt hebt en maak je een bibliografie van je gemaakte verzameling aan. Daarbij kun je ook nog eens kiezen in welke citeerstijl, bijvoorbeeld APA, het uitgevoerd moet worden. Naast een bibliografie kun je o.a. ook verwijzingen exporteren.

 

Het invoeren van de meeste boeken is eenvoudig. Voer het ISBN in en Zotero doet de rest. Met de Zotero extensie is het zelfs mogelijk websites direct op te laten slaan in het programma.

Je kunt vanuit Zotero werken, maar je kunt ook een directe koppeling met Word maken en vanuit Word je Zotero bibliografieën en citaten invoeren.

 

Zotero is helemaal gratis.

Brainsparker

 

Een tijdje geleden kwam ik per ongeluk de app Brainsparker tegen en sinds ik de app heb gedownload, ben ik helemaal weg van de app. Brainsparker is overigens geen specifieke schrijfapp. In de app vind je kaartsets met daarop creatieve ideeën, waaruit je dan een kaart trekt.

 

De gratis app heeft al enkele kaartsets in zich, maar deze sets kun je voor een paar euro verder uitbreiden. Voor je schrijfproces bestaan er meerdere sets: bloggers pack, character pack, dialogue pack en writers pack, al kunnen andere sets je ook vast op creatieve ideeën brengen.

 

Voor het schrijven van artikelen en blogs, gebruik ik regelmatig de bloggers set. Op de kaarten staan ideeën voor blogtitels. Ik ‘trek’ 5 kaarten en kies uiteindelijk de titel die me het best bevalt. 

 

Zoals ik al schreef is de app gratis en kun je de kaartensets voor een paar euro verder uitbreiden. Op het moment van schrijven kost een losse set kaarten € 0,99 en de VIP pass (alle kaartsets + toekomstige updates) € 2,99. Het enige nadeel van de app is dat deze alleen in het Engels te verkrijgen is.


Synoniemen

 

Wanneer ik aan het schrijven ben, wil ik niet te vaak dezelfde woorden na elkaar gebruiken. Meestal kom ik zelf wel tot een ander woord met dezelfde betekenis, maar dat lukt niet altijd. Dan komt een app als Synoniemen echt wel van pas.

 

Typ een woord in, tik op zoek en je krijgt direct een vracht aan woorden, waaruit je kunt kiezen. Door op een van de synoniemen te tikken, krijg je weer nieuwe woorden voorgeschoteld.

 

De Synoniemen app is gratis.


DeHet

 

Het overkomt me niet vaak, maar toch zijn er soms woorden waarbij ik twijfel of het de of het is. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een woord als doek. Is het de doek of het doek. Bij twijfel gewoon even raad vragen aan de DeHet app. Typ in het zoekscherm het woord in en je krijgt direct het antwoord. Zelfs met betekenis.

 

Zo legt de app uit dat het woord doek meerdere mogelijkheden heeft. Wordt er een schilderij bedoeld, dan is het het. Is het echter een lap, dan is het de. Bij een stofnaam, mag je zelf kiezen.

 

Het leuke van de app, is dat er ook een spel bij zit om met de en het te oefenen. Om die reden heb ik de app ook wel eens op school ingezet. Zeker wanneer leerlingen vanuit hun thuistaal niet gewend zijn om lidwoorden te gebruiken, kan het toepassen van het juiste lidwoord lastig zijn. Met deze app kunnen de leerlingen goed oefenen.

 

Verder kun je de regels voor het gebruik van de en het in de app nalezen.

 

Deze app is gratis te verkrijgen.


Hopelijk heb je iets aan deze tips gehad. Ik wens je veel schrijfplezier toe!

Wil je elke maand geïnspireerd worden over creativiteit, educatie en persoonlijke ontwikkeling? Op de hoogte blijven van nieuwe blogs of weetjes en een motiverende quote ontvangen? Schrijf je dan in voor de Take a Moment to Learn Tiplijst.

Reactie schrijven

Commentaren: 0