· 

5 eenvoudige tools voor meer fun in je Blended Learning

Blendedlearning-Takeamomentolearn-BlendedLearning

Om online lessen of digitale leselementen toe te voegen aan je onderwijs heb je tools nodig om deze te kunnen maken. In het boek ‘Blended Leren Ontwerpen’ van Hulsebosch & Wagenaar wordt er gesproken over 5 toolcategorieën. Omdat ik het verschil tussen de categorie ‘contenttools’ en ‘multimediatools’, klein vind, pak ik die even samen. Je komt dan tot de volgende categorieën:

 

1) Platformtools

2) Synchrone tools

3) Content tools

4) Interactietools

 

Platformtools

Met een platformtool wordt het programma bedoeld, waarmee je je lessen aanbiedt. In veel scholen wordt er gebruikgemaakt van Google Classroom. Ook Moodle is een veel gebruikt platform en ik zelf heb jaren geleden met Edmodo gewerkt. Welk platform je wil gebruiken is een beslissing van de hele school. Daarom ga ik binnen deze categorie geen tool beschrijven.

Synchrone tool

Zoals je in mijn vorige blog kon lezen kan Blended Learning worden gezien als een mengvorm van synchroon en a-synchroon onderwijs. Het synchrone onderwijs kan zowel fysiek als digitaal plaatsvinden. Een veel gebruikte tool voor een digitale synchrone bijeenkomst is Zoom en ook Microsoftteams wordt veel gebruikt. Wil je je online bijeenkomst een beetje opleuken, dan is Butter een hele mooie tool.

 

Butter

Butter is voorzien van diverse functies waarmee je je online bijeenkomst net wat interactiever en aantrekkelijker kunt maken. Om te beginnen kun je je planning in een agenda kwijt. Deze agenda is voor iedereen zichtbaar en telt per onderdeel af, zodat je ziet of je nog een beetje op schema ligt. 

 

Het programma biedt diverse interactie- en samenwerkingsmogelijkheden. Je hebt directe toegang tot een Mirobord, Google Drive, Youtube en een Whiteboard, waardoor je geen andere tabbladen open hoeft te zetten. Verder kun je een poll uitzetten en via een discussieknop met elkaar communiceren. Ook heb je de mogelijkheid om breakout-rooms te maken, zodat deelnemers in kleinere groepen met elkaar in gesprek kunnen gaan. Om het overleg een beetje luchtiger te maken, vind je in het programma emoticons, soundeffecten, wachtmuziek en GIF-afbeeldingen. Als workshopleider kun je vooraf alle onderdelen, zoals polls en break-outrooms, klaarzetten, zodat je daar tijdens de bijeenkomst geen omkijken meer naar hebt.

 

Hoe werkt Butter? 

In deze video laat Scott Meyer de vele mogelijkheden van Butter zien, door je mee te nemen in een workshop over het programma.

Contenttool

Onder een contenttool versta ik alle tools waarmee je (les)inhoud kunt maken. Denk hierbij niet alleen aan video’s of animaties, maar ook aan infographics of podcasts. Omdat dit zo divers is, is dit de categorie waarbij er een vracht aan tools te vinden is. Ik wil er graag 2 uitlichten.

 

Genially

Met het programma Genially kun je diverse soorten interactieve media maken. Denk aan presentaties, infographics of interactieve afbeeldingen. Het interactieve element zorgt ervoor dat je Genially ook makkelijk kunt gebruiken voor gamification. Zo heeft het programma al diverse templates ontworpen die je hiervoor gebruiken kunt, zoals een digitale escaperoom. Genially biedt de mogelijkheid om je interactieve content direct met je leerlingen te delen in Google Classroom.

 

Hoe werkt Genially?

Bekijk in deze video van ‘New Edtech Classroom’ wat er mogelijk is met Genially en hoe je een interactieve presentatie kunt maken.

Playposit 

Met Playposit kun je interactieve elementen toevoegen aan video’s. Dit kunnen je eigen video’s, maar ook video’s van Youtube of Vimeo zijn. Door vragen of notities aan je video toe te voegen, zorg je ervoor dat de leerlingen actief met de inhoud van de video aan de slag gaan. 

 

Bij Playposit heb je onder andere de mogelijkheid om multiple choice, open vragen, een poll en een discussie toe te voegen aan de video. Om er zeker van te zijn dat leerlingen de vragen beantwoorden, kun je de video zo instellen dat deze pas verder speelt, nadat de vraag beantwoord is. In je dashboard zie je de antwoorden van je leerlingen terug. Het is mogelijk om Playposit toe te voegen aan je Google Classroom.

 

Hoe werkt Playposit? 

In deze video van ‘The Digital Learner Consultant’ kun je zien hoe je aan de slag kunt gaan met Playposit. Hij legt je uit hoe je een Bulb (nieuwe interactieve video) maakt, waarbij je diverse elementen toevoegt aan een video.

Interactietool

Wanneer je aan de slag gaat met Blended Learning is het belangrijk dat er tijdens de a-synchrone lessen ook interactie tussen de deelnemers onderling en tussen jou en de deelnemers kan plaatsvinden. Meestal gebeurt dit door geschreven reacties te plaatsen onder ingeleverd werk. Met de tool Flipgrid doe je dit echter door het plaatsen van een korte video in TikTok of InstagramStory stijl. Het voordeel van een videoreactie is dat je de leerlingen ziet en hoort, mocht dat om welke reden dan ook even niet mogelijk zijn. Bovendien kunnen leerlingen hun leerproces laten zien. De leerlingen kunnen ook met een videoboodschap op elkaars bijdrage reageren.

 

Hoe werkt Flipgrid

Bekijk deze video van Taniuska Worsham, waarin ze laat zien hoe Flipgrid werkt en hoe zij het in haar onderwijs inzet.

Een van alles wat tool

De tool Bublup is een beetje een vreemde eend in de bijt en daardoor moeilijk onder een van bovenstaande categorieën te scharen. In eerste instantie is het een verzameltool, waarbij je allerlei soorten media en bestanden in mappen kunt opslaan. Doordat je deze mappen met anderen kunt delen en zij op jouw inhoud kunnen reageren, is het ook een interactietool. Te vergelijken met bijvoorbeeld een Padlet. Bublup zou je op die manier goed kunnen gebruiken als een portfolio voor de leerlingen, waarbij er ook de mogelijkheid bestaat om feedback te geven op elkaars werk.

 

Naast het kunnen delen van je mappen met anderen, bestaat er ook de mogelijkheid om van je map een roll up te maken. Door hiervoor te kiezen ontstaat er een soort website van de door jouw verzamelde informatie. Wanneer je Bublup op die manier gebruikt, kun je dit programma ook als een contenttool zien. Zo kun je bijvoorbeeld informatie verzamelen over een bepaald thema, hier vervolgens  een roll up van maken en deze delen met je leerlingen.

 

Hoe werkt Bublup?

Bekijk deze video van Bublup waarin docent Jess Pilgreen uitlegt hoe zij Bublup in het onderwijs inzet:

Hopelijk zit er een tool bij waar je iets aan hebt of waar je enthousiast van wordt. Werk je zelf met een leuke tool, laat het dan weten in de comments en inspireer mij en andere leerkrachten.

 

Wil je meer weten over Blended Learning en zelf eens aan de slag gaan met het maken van een eenvoudige blend, neem dan deel aan de maandmodule Blend It!

Reactie schrijven

Commentaren: 0