· 

Wat zijn jouw stenen?

Take a moment to learn reflecteren take a moment to learn

Op de socials vliegen de quotes je om de oren. Sommige vind ik inspirerend, andere laat ik aan me voorbijgaan en soms, soms zit er een bij die me verder aan het denken zet. Zoals deze quote:

 

‘Often it isn’t the mountains ahead to climb that wears you out. It’s the little pebble in the shoe.’

 

Toegekend aan Muhammad Ali, al blijkt de quote in een iets andere versie al langer te bestaan.

 

Een quote met daarin een mooie reflectievraag verborgen. Zeker met de start van een nieuw jaar is het eens goed om terug te kijken op je doelen van het afgelopen jaar. Want mocht het zo zijn dat je jouw bergen (lees doelen) net niet of moeizaam gehaald hebt, probeer dan eens te achterhalen of en welke stenen er in je schoen zitten. 

 

Is het de steen van je negatieve gedachtes? 

 

De grootste steen in mijn schoen, en in die van veel anderen vermoed ik, is dat vervelende stemmetje dat keer op keer zegt dat je iets niet kunt. Of dat er toch niemand op je zit te wachten. Die zelfkritiek die ervoor zorgt dat je vroegtijdig je tocht afblaast, wanneer je hierin meegaat. Herkenbaar? 


Take a Moment to Learn Reflecteren 2 Take a Moment to Learn

Is het de steen van ‘Wat anderen ervan vinden’?

 

Een andere steen die velen tegenkomen, is de steen: Wat vindt de buitenwereld ervan? Soms is het overigens de vorige steen in een ander jasje. Je denkt dat anderen vinden dat…, maar die gedachtes blijken niets te maken hebben met de werkelijkheid.

 

Het kunnen echter wel degelijk de letterlijke meningen van anderen zijn, die ervoor zorgen dat we eigenlijk de berg wel op willen, maar onze pas vertragen, omdat we geen goedkeuring van anderen krijgen. Tegen het advies van anderen ingaan kost moed en kracht. Je besluit te stoppen met het beklimmen van de berg of je haalt de top, maar bent volkomen uitgeput.

 

Is het de steen van ‘Wat anderen vinden dat ik moet doen?’

 

Of nog erger; door de adviezen van anderen beklimmen we de verkeerde berg. Het doel is helemaal jouw doel niet, maar het is het doel, waarvan anderen vinden dat je daar je pijlen op zou moeten richten. Omdat dat zo goed bij je past. Omdat je daar talent voor hebt. Omdat je daar helemaal het type voor bent of omdat het eigenlijk de droom van die ander is die jij nu mag gaan vervullen. Je doet je best, werkt hard, maar wat je doet, geeft je totaal geen voldoening. Zelfs niet als je de top haalt.

Take a Moment to Learn reflecteren 3 Take a Moment to Learn

Gooi weg die stenen

 

Als je helder hebt welke stenen er in je schoen zitten, dan kun je ze weggooien. Al zal niet elke steen zich even gemakkelijk laten verwijderen. En soms zijn er stenen die feilloos weer hun weg terug weten te vinden naar jouw schoen. Door regelmatig te reflecteren, zul je ze sneller herkennen, zodat je ze uiteindelijk een definitieve plek langs de kant van de weg kunt geven.

 

 

Welke stenen draag jij met je mee?

 

Welke stenen zitten er in jouw schoen? Is het er een van deze drie of kom jij hele andere stenen tegen? Voel je vrij om ze te delen in de comments.

Reactie schrijven

Commentaren: 0