· 

5 tips om meer te lezen

meerlezen-meerlezen-takeamomenttolearn

 

Boeken lezen. Het vermindert stress, het is goed voor je geheugen, het laat je creatiever denken en je gaat er beter van slapen. Slechts vier van de vele voordelen van lezen. Verder blijkt dat het lezen van boeken een van de eigenschappen is die je bij het merendeel van succesvolle mensen tegenkomt. Toch is ‘ik zou graag wat meer willen lezen, maar ik heb er geen tijd voor’ een veelgehoorde uitspraak. En ook ik heb lang, hoewel ik een fervent lezer ben, alleen in mijn vakanties gelezen. Mij is het uiteindelijk gelukt om vrijwel dagelijks te lezen. Hoe? Ik geef je hieronder 5 tips:

 

Tip 1 Verander je mindset over lezen. 

 

Ooit sprak ik met een collega over het plezier dat ze beleefde aan lezen. “Maar”, zo eindigde ze haar verhaal, “als ik eenmaal begin te lezen dan ben ik meestal uren verdiept in mijn boek en dan heb ik al die tijd niets gedaan.” Al die tijd niets gedaan? Wat is dat toch, dat schuldgevoel dat ontstaat, wanneer we onze tijd hebben besteed aan het lezen van een boek? Terwijl boeken lezen ons zoveel oplevert.

 

 

leestips-mindset-takeamomenttolearn

Een boek lezen wordt kennelijk gezien als een vorm van tijdverdrijf. Net zoals TV kijken of een wijntje drinken in de kroeg. Een activiteit die pas aan de beurt mag komen als al het andere is gedaan. 

 

Door anders naar lezen te kijken en het te waarderen voor wat het is, als onderdeel van je persoonlijke, mentale en professionele ontwikkeling, krijgt het een andere prioriteit. Dus pak op dat boek en lees zonder schuldgevoel. Je werkt tenslotte aan je eigen ontwikkeling.

 

Tip 2 Maak tijd vrij voor lezen

 

Toen Netflix net ons land bereikte, nam ik al heel snel een abonnement. Zelf kunnen beslissen wanneer ik wat kijk, dat leek me wel iets. Al snel viel ik in de rabbithole die bingewatching heet. Toch nog even die volgende aflevering kijken, al leerde de klok mij dat het allang tijd was om te gaan slapen. Het was op een gegeven moment zo erg, dat ik zelfs droomde van de serie die ik aan het volgen was, alsof ik zelf onderdeel was van het verhaal. Resultaat: Vermoeidheid alom. Ik nam op dat moment het besluit om vanaf negen uur ’s avonds alle schermpjes uit te

leestips-tijdvoorlezen-takeamomenttolearn

zetten. Dit bood meteen een oplossing voor de vraag die me al een lange tijd bezig hield, namelijk: ‘Hoe kan het zijn dat ik, als liefhebber van lezen, alleen in mijn zomervakantie aan lezen toekom?’ 

Door om negen uur te stoppen met TV kijken in plaats van een uur later, kreeg ik ineens tijd om lekker vroeg naar bed te gaan. Niet om meteen in slaap te vallen, maar om nog heerlijk ruim een half uur in een boek te duiken. Door dit een lange tijd dagelijks vol te houden, is het nu een gewoonte geworden. 

 

Inmiddels plan ik ook leestijd in voor het lezen van non-fictie boeken. Als ik thuis werk, lees ik tijdens mijn koffiemomentje. Lukt me dat niet, omdat ik buitenshuis werk, dan plan ik het lezen direct na het avondeten in.

 

Tip 3 Leg een boek of tijdschrift in het zicht en/of creëer een fijne leesomgeving.

 

Bij veel mensen neemt een TV een centrale plek in in de huiskamer. Logisch dus dat deze vaak gebruikt wordt. Als dit voor een TV geldt, dan kun je dit principe natuurlijk ook op het lezen van  boeken en tijdschriften toepassen.

leestips-leesmeer-takeamomenttolearn

Geef je TV een minder prominente plek en leg op een duidelijk zichtbare plaats een boek of tijdschrift neer. Op die manier ben je sneller geneigd om te gaan lezen in plaats van TV te kijken.

 

De plek waar je leest voegt een extra dimensie toe aan hoe je lezen ervaart. In een rustige omgeving zul je sneller een boek opendoen en langer aan het lezen zijn, dan in een ruimte waarin veel onrust is. Als je jezelf echt tijd wil gunnen voor het lezen van meer boeken, kijk dan of je ergens voor jezelf een ruimte kunt creëren waar je ongestoord van je boek kunt genieten.

 

Tip 4 Koop een e-reader

 

Met deze tip maak ik vast geen vrienden. Ik heb al diverse discussies gevoerd over de pre’s van een e-book, maar voor velen gaat er toch niets boven het vasthebben van een fysiek boek. En ja, een echt boek voegt zeker iets toe aan de leesbeleving. Het geeft je een idee van de dikte van een boek, je ruikt de geur van het papier en voelt de sensatie van de bladzijdes die door je vingers glippen, telkens wanneer je een bladzijde omslaat. Toch blijkt uit onderzoek in Amerika dat ruim 40% van de mensen die met behulp van een e-reader lezen, meer en vaker lezen. 

 

Ook ik ben meer gaan lezen sinds ik een e-reader heb. Het grote voordeel van een e-reader is namelijk dat je veel boeken bij je draagt, zonder het gewicht dat bij fysieke boeken hoort. Dit zorgt ervoor dat je direct een nieuw boek tot je beschikking hebt als je een boek uitgelezen hebt of als het boek dat je leest toch niet zo boeiend is als je vooraf gedacht had. De compactheid en het lichte gewicht van een e-reader, maakt dat je hem makkelijker meeneemt en je daardoor altijd een boek tot je beschikking hebt. Waar je ook bent.

 

Tip 5 Houd een (digitaal) leesdagboek bij

 

Als je aan mij vraagt welk boek ik aan het lezen ben en wie de schrijver is, dan moet ik tot mijn schaamte bekennen dat ik dat vaak niet weet. Een van de grote nadelen van een e-reader is dat je boek als het ware onzichtbaar is. De afbeelding van de kaft met titel en schrijver is slechts een korte tijd zichtbaar. Wanneer er een fysiek boek op het nachtkastje ligt, word je telkens weer met de titel en de schrijver geconfronteerd. 

 

Omdat ik de boeken en zijn schrijvers meer eer aan wilde doen, ben ik begonnen met het vastpinnen van de kaften van de boeken op een Pinterestbord. Op die manier krijg ik een mooi overzicht van alle boeken die ik in een jaar gelezen heb. Wanneer je zo’n bord openbaar maakt, kan het een mooie stok achter de deur zijn.

leestips-leesdagboek-takeamomenttolearn

Vraag anderen het bord te volgen, zodat ze jouw leesreis kunnen bijhouden. En reken er maar op dat je opmerkingen gaat krijgen, als er voor een langere tijd geen boeken meer op het bord verschijnen. 

 

Ook leesgoeroe Aidan Chambers geeft aan dat het bijhouden van een leesdagboek het leesplezier kan vergroten. Zo schrijft hij in zijn boek Leespraat: ‘Een persoonlijke leesgeschiedenis is uiteraard meer dan een lijst van gelezen boeken. Die is nauw verweven met hoe we hebben leren denken zoals we denken, hoe we geworden zijn wat we zijn of wat we zouden willen zijn.’ 

 

Het bijhouden van zo’n dagboek hoeft overigens geen dagtaak te zijn. Het opschrijven van de titel, auteursnaam en wat korte notities is meer dan genoeg. 

 

 

 

Hopelijk helpen deze 5 tips je om meer tijd vrij te maken om te lezen. Voor nu wens ik je vooral heel veel leesplezier toe.

Bronnen:

Chambers, A., & Linders, J. (2013). Leespraat. Ef & Ef Media.

Chicklit.nl. (z.d.). Voordelen van lezen  https://www.chicklit.nl/chickstyle/169660/voordelen-van-lezen 

How I Read 100 Books a Year—8 Tips for Reading More. (z.d.). https://youtu.be/8tKuviI68Ss

Timemanagement.nl. (z.d.). Goede Gewoontes. https://timemanagement.nl/goede-gewoontes/

Reactie schrijven

Commentaren: 0